Etiketter

,

Det har varit en lång nervös väntan på den där halmen. Förra året då vi visserligen inte behövde nån halm så blev det ju knappt någon. I alla fall inte i våra trakter. Och hur vet man att det inte blir ett dåligt år igen? Vi hade förberett våra kontakter väl. Det är Christines morbröder som har en gård där vi blivit lovade halm. Storlek och tyngd på balarna är viktiga faktorer att få rätt när man pressar dem. Vi har utgått från våra fönster som är 115 cm breda och bestämt att balarna ska vara 60 cm breda.
Någon vecka innan det var dags följde vi väderprognoserna slaviskt. Det verkade som att det skulle bli regn. Vad gör vi då? Är halmen förstörd då?
-Halmen har nog aldrig varit så bra! Sa de när vi ringde under tröskningen.

På den stora balpressardagen anlände jag i Sollebrunn strax innan 11 på förmiddagen. Tydligen så måste man dricka Kaffe innan man ska ut och det har jag ju förstås inget emot, men lite otålig är lätt att bli.

John deere 2130

Balpressen, en John Deere har inte blivit använd på ett tag. Den var testad några dagar innan men i vilket skick är den? Det första äventyret var att föröka hitta rätt kopplingsdon så att maskineriet skulle funka ihop med traktorn. Ett tag verkade det som att det var borta men det visade sig att vi hade den närmare än man kunde ana. När den väl var på plats var det bara att bege sig ut på åkern och köra. Eller bara o bara. Först måste den trimmas in så att storlekarna blir rätt och att balarna blir så hårda som bara är möjligt. Storleken var inga problem. tre gånger fick vi justera pressen sen var de perfekta. Trycket var det dock värre med. När vi pressade upp trycket så höll inte balarna ihop utan snörena sprack av trycket, eller om det var knutarna som gick upp.

Det här med balarnas tyngd finns det ju lite olika uppfattning om. Givet är att de ska vara väldigt hårdpressade. Hur hårt pressade? skithårt? En del skrifter skriver 15-18 kg andra 10-15. Det är ju viss skillnad. och en del glömmer då meddela hur stor den vägda balen skall vara. Det har ju viss betydelse. Minst sagt. Någon har skrivit lite luddigt om att det ev. borde vara 150 kg/m2. Betydligt bättre måttangivelse. Dessa frågor gick genom mitt huvud medan jag svettades och placerade halmbalar i prydlig ordning på skumpig balvagn. Christine hade bestämt påpekat att jag måste ha andningsskydd vilket jag avfärdade med att jag bygger minsann miljövänligt för att slippa sån skit. Så här i efterhand kan jag kanske medge att det kanske inte hade skadat men det var framförallt halmen i strumporna och kalsongerna och dammet som satte sig på den svettiga huden som fick mig att sluta tänka på halmbalsdensitet. Dessa tyckte jag kändes lättare än vad jag hade trott men så gjorde vi ju dem mindre än vad folk brukar göra. Våra vägde mellan 10-12 kg. Vi använde kornhalm, vårt hus kommer att bestå av en restprodukt av öltillverkning. spännande tanke. Min slutsats blev till slut att det kanske är den extremt torra halmen som gör den lättare än normalt? Eller är det just att det är Korn vi har att göra med som är problemet? Diskutera gärna och kom med synpunkter i kommentarerna.

Helt plötsligt hade vi pressat 560 balar och merparten av dem hamnade uppe på höskullen i väntan på bygget. Skulle det vara så att det visar sig att de är för lätta får vi låna en annan balpress och pressa om dem. Vi kommer även att ha ett gäng hårdpressade stora fyrkantsbalar av Havre i beredskap om vi skulle behöva. Havre är både tyngre och styvare tydligen. Kanske skulle vi tagit det istället?

Our house, in the middle of the field

Full halmbalsvagn