Med god hjälp av John och Lena har vi i sommar bollat idéer och tagit fram skisser på ett hus! Det hus som ska bli vårt Hus! Och tänk att få vara med från ritningsbordet, det är nog för många en dröm. Men när valmöjligheterna blir för många blir det verkligen tufft! Vi väger våra beslut efter miljö, ekonomi och lättheten att bygga. Det är på ett vis ganska skönt så att man har något att haka upp sina beslut på. Och givetvis går vi också efter vad vi tror blir fint! Sammanfattningsvis kan man säga att jag gillar gammal bondromantik och Marcus 50-tals funkis-stil. Så vårt hus kommer bli en salig blandning av gammalt, halvgammalt och nytt.

Skafferiet

En mycket bra sak som jag ser fram emot i vårt hus är skafferiet. Vi kommer bygga ett isolerat skafferi som man går in i från köket och som ska täckas av hyllor. Där ska vi stapla alla våra burkar med äpplemos, lingonsylt, saft, kakor och annat gott! En bra sak med att ha ett skafferi är att man inte behöver ha ett så stort kylskåp. Marcus har sett att det finns kylskåp som är som lådor, inbyggda i underskåpsdelen. Men hur funkar det rent praktiskt?!

Köksfönstret

En fin detalj i våra ritningar är också vårt köksfönster. I ett halmbalshus blir väggarnaväldigt tjocka och fönsterbrädorna djupa. I köket är det tänkt att fönstret ska vara i lagom höjd så man kan sitta där och käka vid köksbordet. Som en inbyggd kökssoffa! Efter maten ska det också gå att lägga sig raklång i fönstret och vilandes se ut på naturen medan magen bearbetar maten. Mmmm!

Den 9 augusti lämnade vi in vår byggnadslovsansökan till Alingsås kommun. En sak som man måste tänka på när man bygger hus idag är att det ska vara handikappsanpassat. Idén med att ex ha en liten gästtoalett på markplan och en större på övervåningen var bara att skippa. För att bygga hus idag behöver man bygga en så stor toalett att man kan komma in med rullstol. Även dusch och kök behöver finnas på markplan.

Kommunen

Förutom kommunen har vi också kontakt med Lantmäteriet som ska stycka av marken. I morgon ska vi träffa dem på tomten!

/Christine

Annonser