Etiketter

, ,

Jag (Marcus) har börjat en kurs vid högskolan dalarna som heter bärkraftigt byggande och boende. En gång i månaden åker jag upp till vackra Stjärnsund och lyssnar på föreläsningar. Den här veckan handlade det om energi, Permakultur och arkitektur. Vi har även ett pågående projektarbete som vi har handledningsseminarium kring. Mitt arbete handlar ju givetvis om vårt halmbalshus.

Dräneringen

Dräneringen verkar funka… delvis

Ett av våra ”problem” på vår tomt är hur vi ska göra med mängden vatten som behöver rinna genom/under/över vår tomt. Det är helt enkelt lite för mycket. Därför var det intressant med permakulturföreläsningen som jag inte visste speciellt mycket om. Men en av dess grundsatser är att vända problem till tillgångar och att fördröja förlopp som att man kan jämna ut naturens egna svängningar. Så med det i bakhuvudet så kanske det här vattnet skulle bli en alldeles utmärkt damm som kan bevattna resten av trädgården med självtryck. dessutom kanske man kan odla lite kräftor, musslor eller fisk. tack kära kurskamrater för den inputen. Att tänka utanför lådan och vända problem till lösningar tror jag är framtidens melodi. Mer sånt!

Det som gjorde mest intryck på mig på föreläsningen om energi var att se sambandet mellan min egen energianvändning och kolkraft. Det vill säga att trots att jag har miljövänlig el i mitt hus så är det kolkraften som är den dyraste elen att producera som ökar när jag tänder en lampa och minskar när jag släcker de. vind och kärnkraften går alltid för fullt. Med det i baktanke och att el är värt ca 3 gånger så mycket som värmeenergi presenterade Mats en beräkning som visade att det vore bättre att elda med kol eller olja än att ha en värmepump. som ju drivs av el. Som det är nu när vi har ganska billig el i norden jämfört med europa så är det ju dock en ekonomisk vinning men troligen kommer ju våra priser jämnas ut med övriga europa eftersom vi ju numera har samma nät.

Är värmepumpar miljövänliga?

Är värmepumpar miljövänliga?

Jag ska erkänna att jag inte kan ta ansvar för att siffrorna och beräkningarna stämmer.  Men om de gör det så är det sannerligen häpnadsväckande, och lite skrämmande. Diskutera gärna nedan, eller med Mats Rönnelid på högskolan Dalarna.

Annonser