Etiketter

,

Jag passar på att njuta lite av det här husprojektet. För just nu är det fantastiskt roligt, trevligt och givande. Jag inser att det inte kommer vara så varje dag men set struntar jag i nu.  Idag var vi fyra män, Håkan, John och Rasmus som alla är inblandade i projektet på olika sätt, som begav oss ut till vårt halmbalslager i sollebrunn och bygga en testvägg. (som jag tjuvstartat på förra veckan)  Jag älskar verkligen att bygga och diskutera och komma fram till lösningar, och nya problem, Som sedan får gro och bli till nya lösningar. Det blir lite kackligt, lite flamsigt, lite kickboxning och ofta ett väldigt bra resultat. 

Utgångspunkten idag var att hitta det perfekta CC-måtet till de halmbalar vi gjort. tanken när vi pressade dem var att göra balarna 60 cm och även göra CC-måttet 60 cm. Så här i efterhand inser vi att halmbalspressens precision kanske inte var ISO-9000 certifierat. (ISO-9000 hette det när jag gjorde specialarbete om det 1996. Gud vet vad det heter idag) Så då får man tänka om. Att försöka få in halmbalarna på CC-60 var ett hästjobb. Vilket jag gjorde förra veckan. Så idag öppnade vi upp CC-måtten till 63, sen testade vi 64 och insåg att det hade oväntat stor betydelse vilket av dem vi tog. vid 64 cm blev det lite slappt mellan balarna medan vid 63 var det nästan prefekt men var lite tyngre att få in. Men för slappt innebär en massa fyllande som kan vara otroligt tidskrävande och sådana aktiviteter kommer vi nog ha tillräckligt av ändå. Så vi (jag) beslutade till sist att vi kör på 63. 

Ett annat problem som diskuterades var det kända problemet att halmbalsväggar ofta säckar ihop lite med tiden och att det kan ge konsekvenser för isolering och puts. Löser vi det enklast genom att ha en hylla i mellanbjälklaget Detta lämnar oss med en del konstruktionsproblem. eller löses problemmet av putsnät (hönsnät) som sitter fast uppe vid hammarbandet och lastas av genom att sy fast det i väggen med jämna mellanrum. 
Efter att ha lämnat problemet olöst ringde Håkan på kvällen och föreslog en tredje lösning som skulle innebära att man vartannat skift satte småhyllor som lastade av lite grann enligt ”många-bäckar-små”-principen. Småhyllor är lättare ur konstruktionssynpunkt och skulle avlasta hela väggen kontinuerligt. Jag gillar spontant idén och somnar gott med den i bakhuvudet.

/Marcus

20140221-105721.jpg

Annonser