Etiketter

Äntligen
Så kom äntligen dagen så ”snickarna” från Green Wood kom till Halmfrid. Den officiella byggstartsdagen kallar vi väl den trots att jag tjuvstartat lite. Vi börjar med ett möte på Perssons träteknik i Vårgårda och sen till ”Hållken” (vårt nuvarande hem) För ett planeringsmöte.

Det är fortfarande mycket som ska göras med dränering, el, vatten och luftjordledningar i tomten så det börjar vi med. Ett Spännande moment var om de sprängningar vi gjorde i somras skulle räcka för att få ner vattennivån så mycket som vi behöver vilket visade sig skulle räcka med bara ett tiotal centimeter. Otroligt skönt. Nu är det bara att köra på.

Plast
Jag upptäckte att jag glömt att meddela att jag glömt berätta att jag inte vill ha någon PVC i våra rör vilket jag lyckades avstyra i sista sekund. Problemen med PVC kanske inte är välkända här i Sverige även om branschen själv har börjat ta  tag i problem även om det verkar vara en så problematisk kemi inblandad att det vore bäst att skrota skiten. (jag är ingen kemist så jag har inte full koll heller) Ett problem är ftalaterna, en mjukgörare som är hormonstörande, reproduktionsstörande och kan skada testiklarna.  Den kan tas i kroppen genom direktkontakt med plasten och avges även i luften som emmissioner. När en plast luktar plast och känns lite oljig på ytan är det antagligen ftalaterna som du känner av, då kan det vara läge att backa. PVC innehåller även tungmetaller, och är väldigt energikrävande att framställa och problematiskt att återvinna. Ett himla skit med andra ord. Lite dyrare med Polypropen (PP) (som är en betydligt enklare form av plast) men det är det såklart värt.

20140408-213144.jpg

Grodor
Under dagen upptäckte vi både parande grodor och grodägg på och runt tomten vilket tyder på att våra dräneringar under förra året inte lett kanske lett till de ekologiska katastrofer som vi kanske befarat. Grodor misstänks äta både snigelägg och mygglarver så de vill vi gärna ha kvar. Vi planerar även för att återupprätta balansen med en damm så småningom.

20140408-212611.jpg

Nåväl, nu är vi igång i alla fall. Jag trodde att jag skulle vara skräckslagen när den här dagen äntligen kom. Men jag är lugn som en filbunke. Vet inte om det beror på att jag har fullt förtroende för Green Wood som vi valt att samarbeta med eller om det är vi själva som har full koll. Jag tror nog att det är lite av varje. /Marcus