Husbyggets första workshop, Bygga halmfrid 1, är avklarad! Helgen gick otroligt bra, på många sätt. Arbetet med balningen rullade på bra och vi fick gjort mycket mer än vad vi hoppats på. Och helgens arbetslag fungerade så bra att de knappt ville stanna upp för kaffepaus. I detta blogginlägg varvas beskrivningar om hur halmbalning går till med bilder från helgen. Bilderna finns även på vårt instagram-konto @Halmfrid.

Om du vill vara med och halmbala finns det fortfarande platser kvar på kommande workshops! Kolla in vårt tidigare inlägg för mer information.

FÖRBEREDELSER
Innan helgen var vi iväg och hämtade en lastbil med halmbalar från Christines morbror. Balarna har förvarats i en lada sedan i höstas då vi hade en riktig torr och fin sensommar, som gav oss jättefin halm! Här kan du läsa mer om när Marcus var med och pressade balarna. Vi var också ute i skogen där en granne nyligen röjt undan sly, för att plocka långa och raka grenar. Dessa används som dymlingar i halmbalarna för att de ska stadga och stabilisera sig mot sommen. Marcus skapade också inför helgen ett gäng redskap som skulle användas; halmbalsspadar, dunderklubbor och megasynålar! Halmbalsspaden var en idé som Christines morbror fick då han var med Marcus i vintras och gjorde en testvägg. 

Oliver hjälper oss bära in halmbalar i huset.

Oliver hjälper oss bära in halmbalar i huset.

Lunch on a byggnadsställning with Johan

Marcus letar efter raka grenar som ska bli dymlingar

Marcus letar efter raka grenar som ska bli dymlingar

Halmbalsspadar, dunderklubbor och megasynålar.

Halmbalsspadar, dunderklubbor och megasynålar.

HALMBALNING
Så kom helgens workshopsdeltagare och arbetet kunde börja! Vissa av deltagarna kände till byggtekniken sedan tidigare medan det för andra var något nytt. Vi delade in oss i arbetslag med tre till fyra personer i varje lag och satte igång med husets nord-östra hörn. Ett arbetslag arbetade sig åt öster medan två andra, runt hörnet jobbade åt norr. Balarna placerades i den bärande stommens fack som vi har anpassat efter balarnas storlek (balarna är lite bredare än facket). Med hjälp av halmbalsspaden kunde man trycka in halmbalen i sitt fack.

Balen placerades så den gick kant i kant med stommen (förutom just i husets hörn, som på bilden, kommer stommen att hamna i insidan av huset). Med hjälp av dunderklubban bankades halmbalen rätt. Sedan användes dymlingarna. Genom stommen borrade man ett hål och där bankades sedan 30 cm dymlingar in i balen. Denna idé övergavs dock efter första arbetspasset då den var överflödig. Balarna satt bra ändå med dom andra dymlingarna. Vart tredje varv lade vi en lång dymling över flera halmbalsfack. Denna tryckte vi hårt ner i halmbalarna och spikade fast i stommen. Slutligen användes en lång dymling som bankades ner ovanifrån, rakt igenom tre halmbalar, för att ge ytterligare stadga. Detta stabiliserande är till för att halmbalarna sedan ska orka bära den lera och kalk som ska sitta på ytterväggen, som kan bli tung av mycket regnande.

 

Anton visar hur halmbalsspaden fungerar.

Anton visar hur halmbalsspaden fungerar. Medan en kompis trycker in balen.

Frida bankar in en rymling och Anton kollar så den hamnar rätt. Tummen upp!

Frida bankar in en rymling och Anton kollar så den hamnar rätt. Tummen upp!

SIDOSYSSLOR
Eftersom bredden på huset inte var delbart på antalet fack i rätt storlek blev ett fack mycket mindre. Därför behövde vi skapa mindre halmbalar. Detta gjordes med hjälp av snören och megasynålar. Detta sysslade ett arbetslag med. Ytterligare ett arbetslag jobbade med att skapa fler dymlingar.

Marcus visar Johanna, Johan och Anton hur man delar en halmbal

Marcus visar Johanna, Johan och Anton hur man delar en halmbal

Mitt i allt arbetande tog vi pauser och åt mat och fika. Lördagens soppa var inhandlad från det fantastiska ekobageriet Nolbygård som finns i Alingsås. Om ni inte redan varit där är det värt ett besök! Vi hade riktigt tur med vädret. Vi badade av oss all halm efter varje dag och åt gott på kvällen i god gemenskap. TUSEN TACK till alla er som var med och hjälpte till!

Här byggs det på norra sidan. Östra är redan klar!

Här byggs det på norra sidan. Östra är redan klar!

 

Söndagens alla workshopdeltagare samlade i vårt fina köksfönster!

Söndagens alla workshopdeltagare samlade i vårt köksfönster!

Tips: Kolla också in Linda tjejtjejen Franssons blogginlägg om helgen!