Sommarens andra workshop är slut och vi har numera även en södervägg! Inte riktigt klar men på god väg. Vi tar det från början… Efter förra helgen har Marcus och jag gjort mycket i vårt husprojekt, utom att just bala. Vi har gjort några riktigt bra blocketfynd, bl.a. en spiraltrappa som vi kommer att ha på husets baksida för att ta sig upp till tornet. Vi har gjort klart fotbrädorna, isolerat kring brädorna, hämtat halmbalarna och byggt byggnadsställning. Vi har också haft lite problem med elinstallationen, men det får vi skriva om i ett annat blogginlägg.

Så kom workshopshelgen! Trots att det är en hel del förberedelser och planering är det mödan värt, för det är mycket roligare att halmbala en vägg tillsammans med ett gott arbetsgäng än ensam. Vi delade upp oss i mindre grupper. Den ena gruppen fortsatte på norrväggen som var påbörjad på den första workshopen, medan de andra två grupperna började på söderväggen. Vi gjorde drygt hälften! Våra tappra workshopsdeltagare kämpade mot den gassande solen och vi avslutade varje dag med dopp i sjön. Så skönt!

Therése slår med dunderklubban på halmbalarna så de kommer på plats.

Therése slår med dunderklubban på halmbalarna så de kommer på plats.

Marcus pekar med hela handen - här ska det halmbalas!

Marcus pekar med hela handen – här ska det halmbalas!

I helgen har vi testat på nya arbetsmetoder i halmbalandet vilket har gjort det bättre och lättare. Vi har bl.a. sågat djupare skåror i halmbalarna innan vi lägger på den horisontella dymlingen. Som jag skrev om i vårt förra blogginlägg har vi horisontella dymlingar med jämna mellanrum för kontinuerlig avlastning och stadga. Men vi vill inte att halmbalarna som sedan ligger på dymlingen ska vagga och skapa hålrum. Därför blev det bättre med en dymling som fick sjunka ner något i balarna under sig. Vi testade också på att använda spännband på de svåra ställena och när halmbalarna var för stora. Ett svårt ställe är under fönster, då det ligger reglar på tre av balens sidor plus en halmbal under.

Här sågas det ett hål för dymlingen.

Här sågas det ett hål för dymlingen.

Här använder Marcus, Linda och Mattias spännband för att få in halmbalen under fönstret.

Här använder Marcus, Linda och Mattias spännband för att få in halmbalen under fönstret.

Stort tack till alla er som var med och balade med oss i helgen! Ni var ena riktiga kämpar! Nu tar Marcus och jag några dagars ledigt, vilket är väldigt passande då de kommande dagarna i Västra Bodarna kommer vara på tok för varmt för att arbeta i. När vi kommit hem från vår lilla semester börjar förberedelserna inför nästa workshop. Förhoppningsvis har vi fått tag i lera tills dess så vi kan testa på nya arbetsmetoder. Och, till er som inte anmält er ännu, det finns platser kvar både för workshopen den 1-3 aug och 15-17 aug. Läs mer praktiskt info om workshoparna här. 

Söderväggen i gassande solsken

Söderväggen i gassande solsken

Norrväggens nedre del, foto av Linda (http://tjejtjejen.blogspot.se)

Norrväggens nedre del, foto av Linda (http://tjejtjejen.blogspot.se)

I väntan på grillfesten på lördagskvällen togs denna "klassbild" på Workshop Bygga Halmfrid 2-gänget! Stora A till alla!

I väntan på grillfesten på lördagskvällen togs denna ”klassbild” på Workshop Bygga Halmfrid 2-gänget! Stora A till alla!

Nu tar Marcus och jag, Christine, några dagars ledigt från husbygget. Vi ses!

Nu tar Marcus och jag, Christine, några dagars ledigt från husbygget. Vi ses! (foto av Linda)

Tips: Läs också Lindas blogg om workshophelgen här >>