När temperaturen visade 30 grader tog vi några dagar ledigt från byggarbetsplatsen. Vi åkte till landet och vilade. I alla fall en stund! Något som är väldigt lockande att göra på landet är att ge sig ut i jakten efter byggnadsmaterial på andrahandsmarknaden. Så det gjorde vi! Och här kommer ett blogginlägg om hur vi använder oss av Blocket och loppisar. Och bilder på veckans fynd!

Som ni kanske redan förstått efter att ha läst vår blogg vill vi bygga ett miljövänligt hus, och för oss innebär det att till viss del återanvända redan befintliga material. Det kan också bli billigt och snyggt! Då får vi en bit av den där charmen som vi tycker kommer med gamla hus. Som tur är tycker vi det är roligt att leta efter byggnadsmaterial på andrahandsmarknaden, för det tar mycket tid och när man hittar något gäller det ofta att bestämma sig snabbt. Marcus har sökord inlagt i sitt Blocket-konto. Så när något vi är på jakt efter läggs ut får han ett meddelande och kan ringa snabbt, om det är något av intresse. På det sättet har vi sparat många tusenlappar.

När vi har köpt något på Blocket eller på loppis skriver vi upp i en tabell som vi skapat i datorn, om vad vi köpt, hur mycket det kostade, varifrån föremålet kom och var vi förvarar det nu. Det är svårt med plats för allt och vi har god hjälp av familj och vänner med att förvara materialet tills vi får en container att ha själva på tomten. Vi har förbjudit oss att köpa inredningssaker i detta skede, men det blir svårare och svårare att låta bli, speciellt om det är ett föremål som är väldigt fint och till ett riktigt bra pris. Om vi köper något som vi i framtiden inte väljer att använda i huset så kan vi ju alltid sälja det igen. Och det mesta går att säljas lätt på Blocket. Blocket är också väldigt smidigt på det sättet att man inte behöver åka runt och fysiskt kolla på allt. Men roligast är förstås, när man ändå är på landet, att gå till loppisar och återbruksaffärer.

Denna vecka har vi hittat en vedspis i hyffsat gott skick som vi ska snygga till och ha på vår altan/växthus som kommer att sitta i anslutning till huset. Tanken är att vi ska kunna värma upp altanen under de helgdagar vi vill under vår och höst. Kanske ha ett kalas när Marcus fyller år i april och få ett extra rum att duka upp kalasbord i. Har tyvärr ingen bild på spisen ännu!

Vi har också köpt 20 st fönsterbågar. Dessa hittade vi på samma ställe som vi köpte vedspisen. Bågarna kommer från en nedlagd handelsträdgård och passar bra för att skapa ett växthus. Och det är många så vi kan ha dem runt hela, enhetligt! Vi hittade också några pinnstolar som slank med i köpet, trots att det egentligen klassas som inredning. Jo, det ska vi också säga angående Blocket, att man får tillfälle att träffa nya människor, säljarna, som ofta är väldigt trevliga. Denna gången blev vi bjudna på kaffe och vi fick ett gott samtal om olika byggprojekt och byggnadsvård. Säljarna hade själva ett stort gammalt 1800-talshus som dom köpte i dåligt skick och nu har gjort superfint!

Marcus visar våra nya fönsterbågar

Marcus visar våra nya fönsterbågar

Nya stolar, kanske till växthuset/altanen.

Nya stolar, kanske till växthuset/altanen.

Det renoverade 1880-talshuset.

Det renoverade 1880-talshuset.

Under en dag på semestern cyklade vi på en ö ute i skärgården. Jättevackert! Vi kom att börja samtala med öns enda åretruntboende. Han gav oss några gamla fiskeredskap i rotting som vi eventuellt tänkte använda i skapandet av en takkrona. Vi har tankar på att ha en snygg stor takkrona i ett rum i huset som det kommer vara högt tak i.

Marcus och våra fiskeredskap vid fiskarens fiskebod

Marcus och våra fiskeredskap vid fiskarens fiskebod

Tokvacker ö.

Tokvacker ö.

En annan dag på semestern besökte vi vår favoritaffär som säljer återbruksmaterial. Vi hittade en del saker men det slutade med att vi bara köpte ett fynd till några vänner som var på jakt efter en flaggstångsknopp. När vi kommit längre med huset kommer vi att kunna handla mer i affären.

Galet rolig återbruksaffär!

Galet rolig återbruksaffär!

Nu är vi på väg hem för att förbereda nästa workshop. Och vi har plats för fler om du är intresserad! Förra workshopen kan du läsa om här och nu har också workshopsdeltagaren Linda skrivit om förra workshopen, läs hennes blogg här. Information om kommande workshops finns här och på Facebook-sidan Bygga halmfrid.