Vi har några vänner som precis byggt hus och som hade megaproblem med att få el till sitt hus. De byggde ute i skärgården och där var det fortum som hade hand om elnätet. Det är ingen historia som jag tänker dra här men det var lite avskräckande exempel. Stilla undrade jag vad vårt problem skulle bli. Jag bara antar att det blir sådana.
I höstas anmälde vi till vårt lokala elnätsbolag att vi gärna vill ha el indraget till vår tomt i mars för då ska vi börja bygga. Vi fick då veta att nätbolaget står för nedgrävning av elen in till tomten som är ca 150 meter från närmaste väg. Himla fint bolag tänkte vi som inte visste hur det skulle vara med detta. När dead-line började närma sig och inget hände kontaktade vi dem igen och fick då veta att de hade varit ute och tittat på hur elen såg ut i vårt område och de hade då upptäckt att luftelledningen som gick förbi var för klen för att koppla på två hushåll till. Så de var tvugna att gräva till närmaste station som var ytterliggare 200 meters grävning. Problemet var att de inte ville gräva det just nu för de ville göra det samtidigt som de gör något annat i vägen. Dessutom hade de inte tecknat tillräckligt med avtal med grävmaskinister så de hade inga som kunde gräva. När de kunde ge oss el kunde de inte svara på. I början på Juni hade vi snyltat på grannens el ett bra tag med hjälp av 200 meter trefaskablar. Himla opraktiskt och obra.
Med hjälp av en närboende granne får jag reda på att de borde ju kunna ta elen från ett annat håll genom en annan gård. Elen drogs tydligen i panik här efter stormen -69 så den går lite hur som helst. Jag ringde elbolaget och påpekade detta samt att jag tyckte det var lite dåligt bemötande mot en blivande kund att inte kunna komma med besked. Vid det här laget började mina markarbeten bli klara så vi la igen alla gropar. Vi hade då dragit in ett elrör från tomtgräns där vi ville ha upp elen från vägen. Därifrån drog vi den under grunden och upp på baksidan där fasadmätarskåpet skulle upp. Elektrikern kom dragandes med en stor grotesk plåtlåda som skulle upp på vår fasad. kändes som ett nederlag att bli tvungen att sätta upp ett sånt schabrak. Vem kan bygga snygga hus då? Känns som att det borde finnas gott om jobb för designers i den här världen.
elskåp
Vid det här laget hade elnätsbolaget fortfarande inte lyckats hitta nån som kunde gräva ner ledningarna från vägen. Efter en del tjat gick det plötsligt bra att använda våra egna grävare till att gräva ner från vägen till tomtgräns. tjoho! det händer nåt! Sen dröjer det ytteliggare nån vecka innan de kommer och sätter upp ett skåp ute vid vägen. SEN får jag reda på att räkningen för påkopplingsavgiften är på väg och att den skulle betalas innan de kan koppla in elen. Man hade ju kunnat önska att de kunde skicka ut den för flera månader sedan så hade ju den varit betald när det är dags. Men nej, nu dröjer det ytteliggare nån vecka innan de kan koppla in. Så kommer då äntligen dagen då vi ska få el till halmfrid. Nästan lite feststämning i luften. I allafall i mig. Men så ringer det en oerhört påträngande telefonförsäljare upprepade gånger och gör mig på dåligt humör. Precis när jag lagt på kommer elgubbarna trallandes och släpper bomben: Elkabeln som jag dragit får inte dras under grunden… den ska gå runt huset… eller snarare så tänder dom min stubin för det är nog jag som exploderar! Jo visst, det är såklart mitt uppdrag som byggherre att göra saker och ting enligt de lagar och regler som är finns men det är inte direkt så att den informationen är så lätttillgänglig (det står inget om det på deras hemsida) och det är inte direkt så att de inte haft tillfälle att berätta detta för mig. Eller om det är elektrikern som kunde berättat det. Hade de åtminstonde gjort elen när jag bett om den så hade ju marken fortfarande varit öppen och kunnat dras om. Nu blir det till att släpa grävare till tomten igen. Suck…
Då får jag snilleblixten att sätta fasadmätarskåpet på carporten istället. Därifrån kan jag dra elen hur jag vill för då är det mitt nät! Då behöver jag bara gräva ca tio meter (istället för 50) Samma kväll ser jag samma granne som tipsat mig om var de kunde dra el ifrån. Han har hyrt en minigrävare som han håller på att förbereda en potatisåker med. Jag är givetvis nyfiken på vart han hyrt en sån liten smidig maskin. En stund senare har han erbjudit sig att komma upp till mig och gräva de tio metrarna när han är klar med sitt eget. Jag blir nästan tårögd av erbjudandet av glädje för att det verkligen finns så trevliga och tillmötesgående människor på landet som man hade fantasier om att det skulle vara när man flyttade från stan. Jo och sen var det bara det lilla problemet att vi inte har någon carport att sätta skåpet på. Men om några veckor kommer en container som jag ska ha under bygget och som vi kan sätta skåpet på. Så då får jag nog el… kanske. Lagom till hösten.