[På lördagen den 9 augusti är Marcus och jag, Christine, på tomten och halmbalar igen, hör av dig till anvegard(at)gmail.com om du vill komma och bala du med! Nästa organiserade workshop är 15-17 aug]

I helgen hade vi sommarens tredje och näst sista workshop. Det är intressant hur olika konstellationer av människor det blir varje gång och hur det för varje workshop blivit roliga arbetsgäng fulla av entusiasm! Den här gången kom det nästan bara folk som vi inte kände innan vi började med våra arbetshelger. Vi har några trogna som har kommit varje gång, som blivit en stor tillgång i upplärande av dom nya. Vi var 13 personer som samlades på fredag kväll och på lördagen kom det ytterligare två.

Workshopsdeltagarna tältar vid bygget.

Workshopsdeltagarna tältar vid bygget.

Vi mjukstartade lite med att se över de väggar som gjorts på föregående workshops. Det kan inte göras tillräckligt många gånger. Dels så vill man hitta alla ställen där det kan ha bilvit lite hålrum mellan balarna så att man kan fylla ut med ”halmbalsdockor” som helt enkelt är en näve halm som man vrider och knycklar ihop till en liten docka. Detta så att halmen man petar in blir stabil, kompakt och inte ramlar ut. Dels så vill man frisera väggen från alla lösa strån som sticker ut. Detta för att få ett bra underlag att putsa på.

På lördagen fortsatte vi att bala norr och sydväggen. Dvs fram och baksidan. Målet var att bli klara med dessa under helgen. Vi klarade det näääästan. Det tog lång tid att sy om och såga till de balar som skulle sitta under fönster och precis under bärlinan, dvs väggens slut. Den andra omgången balar vi fått, som vi hade balat om från stora balar till mindre, var också mycket mer svårarbetade än det första lasset balar vi använt som balats direkt ute på åkern (förra hösten, läs blogginlägg om det). Dels så ligger stråna mer huller om buller i balarna vilket gör balarna mer spretiga och svårare att sy om. Dels så blev storleken på balarna mycket mer varierande. Även om balpressen hade ställts in rätt diffade den på 10 cm. Så en del balar har fått kasseras och använts till docktillverkningen. Eftersom vi har ett rum i huset som är högt i tak har vi fått sätta byggställning även där, för att komma åt och bala. Och även om vi tyckte att vi förberett med många dymlingar har det gott åt i stora mängder! På söndagen började det dock regna och vi hann inte skydda dymlingarna som låg ute. Så det blev till att köpa nya inne i stan. Raka som linjaler jämfört med dom vi plockat i skogen. Det enda vi behövde göra var att spetsa till dom i ena änden.

Lördagen bjöd på starkt solsken, men som tur var hade vi skugga.

Lördagen bjöd på starkt solsken, men som tur var hade vi skugga.

Här ser ni Frida och Martin på var sin sida väggen.

Här ser ni Frida och Martin på var sin sida väggen.

Här ser vi norrväggen! Erik och Niclas.

Här ser vi norrväggen! Erik och Niclas.

En provisorisk trappa upp till övervåningen, givetvis i halmbalar.

En provisorisk trappa upp till övervåningen, givetvis i halmbalar.

Marcus fick mycket att stå i då han förutom att assistera vid halmbalningen också startade igång vår första lerblandning, med stor spänning! Vi fick en hög med lera av en ny byggvän till oss som har flyttat ett timmerhus till en tomt några kilometer bort från oss och som använder sig av gamla byggmetoder. Dagen innan workshopen letade vi också efter bajs! Genom kontakter hittade vi en bonde som gav oss ett badkar fullt med kodynga. När vi kom hem blev vi lite osäkra på hur den skulle fungera och ringde eko-Ulf för konsultation. Han rekommenderade färskt bajs för att det inte skulle lukta lika mycket. Vårt bajs var troligen för gammalt för det stank. Vi hällde det i en hög på tomten och byggde en odlingsbädd av det istället. Så letade vi vidare och hittade färskt bajs på workshopens lördagsmorgon i grannstallet, där hästarna stått inne och bajsat under natten. Det blev inte lika mycket men det räckte gott och luktade färskt! Och nu får den tynande musseldoften en konkurrent!

Marcus visar kameran vår första lera.

Marcus visar kameran vår första lera.

Ett badkar koskit, s'il vous plait!

Ett badkar koskit, s’il vous plait!

Med hjälp av tre workshopsdeltagare med lererfarenhet diskuterade vi fram två bra blandningar. Som vanligt när det gäller ekobygge finns det tusen olika varianter på hur man gör saker och ting och alla har lärt sig olika. Den här gången blev det väl ytterligare två varianter blandningar. Den ena blandningen kallas för ”slurry” av eko-Ulf och som är ett löst klister som man ska massera in i halmbalarna för att grunda och ge en bra fästyta för nästa lager. Denna blandning består av drygt en del lera, två delar sand och en del bajs. Nästa blandning är ett grundlager som man jämnar ut väggen med. Den kan man göra upp till sex centimeter tjock om det skulle behövas. Den här blandningen smetar man på innan ”slurry”n har torkat så att dom fäster ihop i varandra. Och så avslutar man med att dra skåror i leran för att nästa lager sedan ska få bra fäste. Under blandningen hade vi lite problem med att leran var i för hårda klumpar. Så inför nästa workshop ska vi blöta i god tid.

Linda och Anna trampar bort lerklumpar på bästa sätt, med fötterna! Gratis fotvård.

Linda och Anna trampar bort lerklumpar på bästa sätt, med fötterna! Gratis fotvård.

Marcus visar Luke hur man lägger på slurryn.

Marcus visar Luke hur man lägger på slurryn.

Vår första påbörjade lerklinade vägg!

Vår första påbörjade lerklinade vägg!

Under alla workshophelger har vi på lördagen ätit soppa från Nolbygårds Ekobageri som var jättegod! På söndagen har vi lagat mat själva och denna helgen kom Christines mamma och hjälpte oss. Det var jätteskönt, och det blev inte alls lika stressigt med maten och disken. Vi fick också jättegoda bullar och gott bröd! Underbart!

 Till alla som varit med under helgen: stor applåd!!! Det var jättekul att lära känna er och arbeta tillsammans med er. Några av er träffar vi igen nästa workshop-helg 15-17 augusti, läs mer info om workshopen här. Det är många som anmält sig men än så länge kan vi klämma in några till. Och som sagt, lördagen den 9 augusti jobbar vi med att bala och som som vill komma och vara med då kan maila till anvegard(at)gmail.com för mer info.

Och du! Vår workshopsdeltagare Linda har också bloggat om helgen, med massor av bilder! Kolla in: http://tjejtjejen.blogspot.se/2014/08/halmbalshusworkshop-del-3.html

Ewa diskar sittandes i hängmattestolen i Halmfrids Cozy Corner.

Ewa diskar sittandes i hängmattestolen i Halmfrids Cozy Corner.

På lördagskvällen grillade vi i vår trädgård!

På lördagskvällen grillade vi i vår trädgård!

Hela gänget!

Hela gänget!

 

 

Annonser