Etiketter

, , ,

Efter gårdagens säsongspremiär av bondøven på svt blev det helt plöstligt en boom av folk som googlade på ”musselskal isolering” och hamnade på vår blogg. så jag kände att det vore passande med nån slags sammanfattning av den info jag har använt mig av.

IMG_6857

90 kubik musselskal utlagda och packade.

Lambdavärdet som jag har hittat och använt mig av är 0.11-0,12 vilket är betydligt sämre än cellplast som kan ligga på på runt 0,04. Det problemet löser man lätt genom att lägga tre gånger så tjockt lager som man skulle gjort med cellplast. DVS ca 80-90 cm. något lite sämre än hasopor och lättklinker. Dessa är dock tre gånger dyrare. och kräver väldigt mycket energi vid tillverkning. lättklinker är dock ett ruttet material att ha som underlag för lergolv då det inte går att packa.

Danska ”by og byg” som är motsvarigheten till SP (tror jag) har gjort diverse mätningar på det som visat att den kappilära stighöjden i hela musselskal är 6 cm.

Jag höll på att göra en liten blunder när jag skulle beställa. nämligen att en siffra jag hittade visade att krossade musselskal skulle ha en pytteliten bättre isoleringsförmåga så det tänkte jag beställa. Min danska är rätt bristfällig skulle man kunna säga så det tog ett bra tag innan jag fattade varför de krossade musselskalen skulle väga 3 gånger så mycket och därmed tvingas fraktas i tre lastbilar. problemet var att de jag beställde hos krossade sitt musselskal till mjöl vilket ju hade blivit katastrof. musselskalsmjöl är antagligen skitkasst.

Jag har väl skrivit nånstans innan att man bör skalen låta ligga och ruttna färdigt ett bra tag. 1 år minst. antagligen helst två. Det är väl det sura med att bygga såhär. men då har man ju lite tid på sig att fundera lite över livet och vad man gett sig in på.

Min leverantör sa att skalen kommer att packas ihop 20 procent när man paddar. Jag upplevde att det packade ihop sig 30-40 procent innan jag kände att det var ett stabilt underlag. kan vara värt att nämna att leverantören inte levererar det som ett godkänt testat byggmaterial och tar heller inget ansvar för om det inte funkar. (inte jag heller;-))

En sista sak jag vill påpeka är att det var ett hästjobb att padda skiten. man fyller på med 20 cm i taget och paddar mellan. vi fick dra paddan framåt med grävmaskinen för annars grävde den ner sig. man fick musselskal i skorna och svettades. så man slipper träna den dan.

Vi beställde från http://www.fredsoelogistik.dk/ fick en bil med 90 kubik. det kostade 20 000 danska spänn plus moms.

Här följer lite länkar man kan läsa om man vill.

Klicka för att komma åt halmballer.pdf

http://www.dr.dk/tips-fra-dr/tips-og-raad/Friland/muslingeskaller-som-byggemateriale.htm

http://www.klokahem.com/artikel/varis-bokalders-guide-till-schyssta-isoleringsmaterial