Snart har den legat där i ett år. Den där lerhögen. 10 kubik. kanske inte ser sådär gigantisk ut men när man tänker på att det är 10 kubik och att lera är skittungt samt att det ska blandas med 2-3 gånger med sand så inser man att det är sjukt mycket lera som ska blandas, bäras, lyftas upp på byggställningarna 8-9 meter som mest. och så ska det putsas… Ibland har jag vaknat på nätterna och tänkt på den där högen. Kanske ska man ta och skjuta upp den där planerade inflytten nästa höst.

Rejäl hög lera från Magra

Rejäl hög lera från Magra

Vi testade ju och lera lite i höstas och ärligt talat så var man ju ganska tafflig i utförandet. Det blev inte mycket gjort.
När det nu började närma sig igen kände man sig åter igen lite osäker. Det var länge sen. Man har glömt. Hur var det nu? Sjukt mycket lera alltså.
Sen ringer Johannes Riesterer, Han som alltid får företräda svenskt lerbygge i alla tidningar som behagar skriva om det. Han var hos oss tidigare i vår och murade skorstenen. Senare i sommar skulle han komma och mura massugnen. Men så hade han fått en lucka i schemat. Tyvärr, sa jag. Vi har lerworkshop den helgen. Det blir nog lite rörigt att mura ugn samtidigt som man har lerworkshop. Men Johannes tyckte det bara var bra. Då kan han ju få snacka lera med folk. Något han helt säkert gillar. Jag tänkte efter och insåg att det nog kanske var en alldeles strålande idé. Vi får erbjuda en gratis workshop och dessutom kunna erbjuda Johannes som ledare.
Det blev till slut 17 personer som stod här på lördag morgon, arbetssugna och lärvilliga. Faktiskt helt sjukt men folk vallfärdade från malmö i söder och från Umeå i norr för att få bygga på vårt hus. Men hur långt skulle vi hinna. en halv vägg. Kanske en hel? ja med första lagret då.

 

Kl 07 gick jag och Jon till lokala stallet och mockade. Jag för fjärde gången den här veckan. Det var lite andra förberedelser innan vi var redo att ta emot workshopparna. Själv hade jag planerat så dåligt att jag tackat ja till att snacka på reko-festivalen på Nääs kl. 10. Så jag kände mig lagom dum när jag stack när de andra skulle börja jobba. Johannes körde genomgången av lerarbetet.Vi hade haft problem med att hitta bra datum till workshoppen och när vi till sist valde att lägga det samtidigt som REKO-festivalen så tänkte vi att workshopparna ju också kunde åka dit när de ändå var i närheten. Tre av dem hade åkt ända från Umeå och passade på att gå på REKO-festivalens lerkurs på fredagen och kom till oss sedan. Perfekt när man kan slå flera flugor i en smäll.

IMG_6074

i hörnen säkrar vi upp lite extra med putsnät av lin

 

Första lagret lera, en lös fet blandning skulle upp till att börja med. Denna masseras in i halmen för att skapa en bra fästyta för nästkommande lager. Blandningen för vår del såg ut nåt i stil med 1 del lera, 1 del sand, 0,5 del skit. och så ska den vara lös. riktigt riktigt lös. alltså mycket vatten.
När jag kom tillbaks 2 timmar senare fick jag nästan en chock. De hade fått upp första slurryblandningen på både syd och ost fasaden. sjukt snabbt tyckte jag. Sen blev det till att mata lera på löpande band. Nu körde vi på med den tjockare blandningen som skulle skapa själva första lagret. Ett par som blandar, någon som häller upp i hinkar och skickar upp och så putsar resten. Det var ganska svettigt och jag var väldigt glad att jag köpt en 400-litersblandare veckan innan. Den gick på högvarv. När den bröt ihop några timmar senare hade vi gjort mer än hälften på både norr och östfasaden.
Skönt att vi vara klara för dagen, Nu hägrade grill och bastu nere vid Bergsjödals badplats. Solen var på vår sida och sken på sitt bästa manér där vi satt vid grillplatsen. Några behövde lite extra värme i bastun för att våga sig ner i det isande vattnet för att tvätta bort sina lerinpackningar.

IMG_6104

grill o bastu vid beachen på kvällen

 

På söndagen var det dags att mocka lite igen. Det fick Guld-Jon göra. Vad skulle vi gjort utan honom. Jag gav mig på att försöka laga blandaren. Det visade sig att att kilremmarna som skulle driva var mer smulor än remmar. Vem hade anat att maskiner hade remmar? Kanske Jon? Som tur var var det bara en av remmarna som fick kasseras. De andra 3 gick att få på igen och med lite böner och handpåläggning vågade vi köra igång igen. Den funkade.
Idag var det jag som fick stå och förevisa lerblandningsteknik. Nu hade jag ju både eko-ulfs och Johannes samlade åsikter om lerblandning i mitt huvud så det måste ju bara vara att köra. Med lite hjälp av de övriga i gänget diskuterade vi oss fram till hur vi skulle göra. Precis som jag ville ha det. Sen lämnade jag över ler-rodret till workshopparna så att jag äntligen skulle få lera lite också.

IMG_6067

putsslevar tror jag de kanske heter?

 

Förra året körde vi bara med händerna av nån anledning. ta en näve och lägga på och dutta lite så det låg som man ville ha det. Johannes instruerade oss att ta lera ur spannen med ena handen, föra över den till en sån där putsverktyg (vad de nu heter) och lägga på. INTE DUTTA! bara lägga på. Om man duttade för mycket kom Johannes och var på en som en hök. Det var bra. Att hålla på och kludda för mycket sitter det dåligt. När man har lagt på den tjocklek man vill ha kan man jämna till det. Det gick väldigt lätt och snabbt. man bara körde på hink efter hink.

IMG_6066

många hinkar har man och fler behöver man

IMG_6088

ostfasaden snart klar.

 

totalt körde vi första lagret på två hela väggar. Mycket bättre än vad jag vågat hoppas på. Helt plötsligt känns inte det där lerberget som ett så oöverstigligt berg längre. kanske mer som ganska stor kulle. Undrar om det kommer kännas likadant med skifferberget efter nästa veckas skiffertakskurs. Ska bli väldigt spännande.

IMG_6098

Ida, Jon o Sofie myser i Cosy corner 2.0

 

IMG_6105

och så här långt hann Johannes o Hanna med massugnen

 

Annonser