Äntligen fick jag (Christine) en långledighet och kunde vara med och jobba på husbygget. Marcus har gått flitigt till sjukgymnasten och börjat bli bättre i knäna. Hurra! Vi började med att spana på en plan över vad vi skulle göra dagarna runt jul och nyår. Vi gjorde tillslut tre större projekt. Vi satte upp innertak, vi murade väggar och vi drog mer el-slangar. Så det blir så jag delar upp detta blogginlägg!

Innertak
Marcus hade hört av någon, minns inte vem, att det kan vara bra att bygga innerväggarna på andra våningen innan man lägger golvet, dvs att fästa väggarna i mellanbjälklaget. Efter att ha kollat upp detta en extra gång visade sig lättaste vägen också vara bäst, att lägga brädgolvet först och bygga väggarna på golvet. Så slipper man regla upp och sätta kortlingar mellan bjälkarna. Men för att kunna lägga golv behöver först isolering, el- och VVS-installationer läggas under. Och för att lägga detta behöver det finnas ett underlag, dvs ett innertak från första våningen. Så då blev det innertak vi fick fokusera på. Vi började i de bakre rummen, gästrummet/badrummet/groventrén/skafferiet. Vi hade råspont förvarat i vår container utanför huset som vi kunde använda. Råsponten kom Marcus över i Göteborg när han jobbade nära ett kommunalt bygge och såg byggarbetarna stå och slänga massor av råspont som blivit över. En del av råsponten hade mörknat och fått fula jack i sig. Dessa satte vi upp i taket i badrummet, för där kommer de ändå inte vara synliga, utan gömmas under träullit. I badrummet sänkte vi också taket så takhöjden blir ca 2,40 m (istället för 2,60 m som vi har i övriga rum på nedervåningen). Detta på grund av att toaletten på övervåningen ligger ovanför och för att avloppsrören därifrån ska kunna ligga som vi vill. Vi hade egentligen velat måla råsponten med ett grundlager färg innan vi satte upp det men detta prioriterades bort. Vi får se när taket målas! Kanske efter besiktning?!

Marcus mäter upp råspont till gästrummet

Vi har börjat med det lägre badrumstaket

Vi har börjat med det lägre badrumstaket

Och så tak över groventré och skafferi i andra ändan

Och så tak över groventré och skafferi i andra ändan

Taket i köket

Taket i köket

Murning av väggar
På kvällen på årets första dag kom Olof! Det var så roligt att han var med och vi fick ju så mycket gjort! Olof var med i somras en hel del, på en workshop och sedan för att lägga skiffertak med oss. Nu var det dags att mura. Marcus och jag hade köpt lecablock och cementbruk. Jo, det blev cementbruk efter mycket funderande om vi skulle ha lera eller cement. Tyvärr behövde vi rätt så smala väggar för att behålla de rätta måtten i rummen, så vi murade med 9 cm breda lecablock. Detta kändes väldigt tunt och cementbruk skulle göra väggarna starkare än risken att vi inte blandade tillräckligt stark lera. Dessutom fick vi minusgrader och vår lerhög på tomten frös. Det går att hacka och tina lera inomhus, men det skulle ta för mycket tid och energi. Vi blandade cementbruket utomhus i vår lilla blandare med varmvatten. Lecablocken förvarade vi utomhus och bar in så dessa var också kalla. Inomhus eldade vi i massugnen och kom upp i ca 14 grader, vilket var helt ok att jobba i. Vi började mura på väggen mellan groventré och skafferi. Där hade vi sedan tidigare, då vi murade grunden, murat en vägg som denna vägg kunde fortsätta upp från. Det gick bra och vi murade halva väggen, armerade vart tredje var och fäste väggen med skruv i varje ända. När halva var gjord lät vi den vila och började på nästa. Ganska snart förstod vi att lecablocken inte skulle räcka till. Och eftersom det var helgdagar kunde vi inte åka och köpa fler. Vi fick fortsätta så långt det räckte och sedan börja på tjockare, gamla lecablock vi hade över från arbetet med grunden. Därför blev väggen mellan gästrum och badrum något tjockare. Detta blev på ett sätt ganska bra, för det är mot den väggen vi kommer att ha dusch/badkar. Men på ett sätt blev det mindre bra och det var att gästrummet fick sitt exakta mått UTAN puts på väggarna. Som tur var hittade vi en lösning på detta problem så det fortfarande blir ok som ett handikapps-sovrum enligt Sveriges Rikes Lag.

Murning av skafferiväggen upp från grunden.

Murning av skafferiväggen upp från grunden.

Skafferiväggen

Skafferiväggen

Början på väggen mellan badrum och groventré. Vi håller det varmt i huset genom att elda i ugnen

Början på väggen mellan badrum och groventré. Vi håller det varmt i huset genom att elda i ugnen.

Det var minusgrader ute så vi fick värma vattnet till cementbruket

Det var minusgrader ute så vi fick värma vattnet till cementbruket

Här syns alla tre murade väggar! Två smala och en tjock (närmast)

Här syns alla tre murade väggar! Två smala och en tjock (närmast)

Den mest oraka väggen :)

Den mest oraka väggen 🙂

Armering som vi fick av mamma och pappa i sista stund, räddare i nöden!

Armering som vi fick av mamma och pappa i sista stund, räddare i nöden! Vindpappen ni ser längst in mot väggen är till för att motverka sprickor i mötet lera/innervägg. Halmbalsväggarna kommer alltså leras!

Så här ser väggens möte med taket ut på skafferiväggen. Lera på också förstås.

Så här ser väggens möte med taket ut på skafferiväggen. Lera på också förstås.

Tur Marcus är lång!

Tur Marcus är lång!

Olofs sista kväll hade vi ett välförtjänt bastubad med dopp i sjön.

Olofs sista kväll hade vi ett välförtjänt bastubad med dopp i sjön.

El i kök
AAAAaaa! Den 11 januari kom elektrikern och då behövde vi ha tagit BESLUT om köket. Elektrikern behövde dra el så vi kunde komma vidare med mellanbjälklaget och då behövde han veta var han skulle dra elslangar och då också veta var vi ville ha alla uttag, och då också uttag till kyl/frys, diskmaskin och spis. Och alla andra uttag i husets nedervåning. Senast han var här gav han oss bakläxa på vår elritning så nu hade vi förberett oss med en ny med de rätta symbolerna för strömbrytare och eluttag, eller i alla fall lite mer professionell. Och köket var tuffast.

Vi började med att utgå från spisen och fläkten. Vi kommer att ha en fläkt vars rör går igenom mellanbjälklaget och upp genom en innervägg på övervåningen och in i vinden, där fläktens motor kommer att sitta, sedan vidare ut genom taket på norrsidan. Anledningen till detta är för att vi dels vill att motorljudet inte ska låta för mycket i köket, och för att vi vill slippa ett hål i väggen mot söder, där vi ska se huset oftast i från. Spisen fick alltså placeras så att fläktröret kunde ta sig upp utan att krocka med en bjälke. Spisen kommer troligen att vara en med både spis och ugn i ett. Alternativt spis infälld i diskbänken, men alltid ugnen under. Så vi har eluttag som möjliggör båda alternativ. Varför besluta nu när man kan skjuta på det till framtiden. : ) Ett annat avgörande beslut var hur bred diskmaskin vi skulle ha, vilket bestämde var diskmaskinens eluttag skulle sitta. Vi valde till slut ett mått på 45 cm för diskmaskinen. Dels på grund av utrymmesskäl men också för att vi tidigare inte trivts med 60-maskin. Bredvid diskmaskinen kommer vår kyl/frys att stå. Tyvärr blir det lite väl trångt mellan kyl/frys, diskmaskin och köksbord så det gällde att placera dem på rätt plats också. Mycket att ta hänsyn till. Sedan fick vi mäta ut från köksbänken och räkna ut ungefär var köksön ska stå. Visserligen kommer vi att ha hjul på köksön så att vi kan flytta på den. Men vi vill oftast ha den på en plats och då ha el till den. Elen kommer vi att dra från ett uttag i golvet. Det är i köksön vi planerar att gömma mikron.

Kolla på bilden så ser ni hur vår köksritning ser ut idag! Man vet dock aldrig om det blir ändringar. Innan elektrikern kom fick vi besök av våra arkitekter, och det var faaantastiskt! De har förmåga att visualisera rum och se det vi inte kan se. Och dom kom med många goda råd. Efter att vi hade bombarderat dom med frågor om allt möjligt började vi spåna på hur mönstret på vårt vilplan i trappan skulle se ut. Det kommer bli så fint! Och, det ska jag också säga, att jag hann med lite budgetavstämning i jul också. Det är ett pussel!

Vi spånar mönster till trappans vilplan med bästa arkitektfamiljen!

Vi spånar mönster till trappans vilplan med bästa arkitektfamiljen!

Vår elritning

Vår elritning

Den skumma killen i svart är vår El-Claeasson. Här kommer köket att vara.

Den skumma killen i svart är vår El-Claeasson. Här kommer köket att vara.

Christine lyssnar noga på alla elektrikerns tips

Christine lyssnar noga på alla elektrikerns tips

Liten ritning på vårt kök

Liten ritning på vårt kök, exklusive skafferi och köksö.

Marcus hos sjukgymnast och Christine med budget. Trist dag.

Marcus hos sjukgymnast och Christine med budget. Kämpa kämpa!