Badrummet är utan tvekan det svåraste rummet att få till om man vill bygga ekologiskt idag. Dagens regler kring tätskikt kräver helt enkelt att du har tätskikt som innehåller en himla massa skit som jag inte ska tråka ut er om. Det finns mindre bra och ännu sämre men det kan man ju inte nöja sig med.
Framförallt är det försäkringsbolagen som kräver att man följt reglerna kring tätskikt. Himla smart av tätskiktsbranschen faktiskt att övertyga försäkringsbolagen att alla måste köpa deras skit. Det ironiska är att det inte verkar ändras trots att SP visat att 17 av 20 tätskikt inte fungerar som de ska. 

Det finns flera anledningar till att vi behöver ha tätskikt i moderna hus. De är:
1. Vi envisas med att spruta vatten på väggarna
2. Vi envisas med att bygga med material som inte kan hantera överskott av fukt och såna som kan mögla/ruttna
3. Vi envisas med att ha kakel.

förebild

före bild (förebild?)

Det första kan man undvika med hjälp av en duschkabin, helst en punktutsug som kan blåsa ut luftfukten direkt utan att den behöver komma ut i badrummet. många tycker att duschkabiner är fula och bullriga och plastiga och jag tycker nog att de har rätt till viss del. Det är kanske där det fjärde problemet är på listan. Vi är fåfänga.

IMG_1087

Efterbild -efterbliv

Nummero 2 då? vad är det för material vi har. Ja ofta är det väl trä, mineralull och och gips. Material som ihop med vatten inte fungerar alls. Därför måste vi ha 100% tätt vilket uppenbarligen inte går. och när vi försöker nåt som inte går så blir det ännu värre för fukten kan inte ta sig ut…
Vad kan man göra annorlunda då. En bra början är att tänka oorganiska material -mineraliska material. och här har man ju guldläge om man bygger nytt. Kan vara lite svårare om man renoverar gammalt. Stenväggar, leca, tegel (betong) är utmärkta material att bygga badrummsväggar och golv av. Det gäller att inte föda möglet. trä är bra mögelmat. Vad finns det mer då? I innertaket kan man ha träullit. Skivor av pressat träspån med cement. De är tillverkade så att det mellan spånen finns mängder av små håligheter som kan absorbera stora mängder fukt på kort tid. När fuktbelastningen sen lagt sig så kan träulliten avge fukten i små protioner. Det ryktas att om man har träullit i taket så får man ingen imma på fönster och speglar. Det vill jag gärna se själv.

image

Jaha, Sen har jag kommit till trumfkortet, räddaren i alla lägen, antagligen världens bästa och mångsidiga byggmaterial: Lera. Lera har så många bra egenskaper att bygga med så det känns som att man hela tiden bara skrapat på ytan av möjligheterna ju mer man lär sig. OK, så vad gör vi med leran i badrummet. Vi kan ha den i både golv, väggar och tak om vi vill. Lera har förmågan att buffra enorma mängder fukt och avge när fukthalten sjunker i rummet. Leran har även en uttorkande effekt på omkringliggande material även om det finns fukt i den. I motsats till betong som gör att trä börjar ruttna och mögla.

tunga skivor

tunga skivor

Ja sen har vi ju det där med kakel. Det positiva med kakel är väl att åtminstonde så är det lätt att hålla rent på själva kakelplattorna. tyvärr är det ju en himla massa fogar. Dessa drar in fukt bakom plattan och sen stannar den där för det finns ingenstans att ta vägen. förutom in i läckande tätskikt.

Hur ska vi göra då?
Vi tar det nerifrån. Vårt nedre badrum har vi ju lyxen att ha musselskal under. Ett mineraliskt kalkrikt material som inte lockar till mögel. (Vill man vara mer konventionell så tror jag att hasopor, Skumglasgranulat är ett bättre material men också hutlöst mycket dyrare.) ovanpå detta lägger vi ett terrazzogolv. som är ett slipat betonggolv. För extra snyggt kan man använda färg, pigment och utvalda stenar eller glasbitar. Vi gjuter det dessutom som ett kar. alltså att det går upp 5 cm på väggarna. runt om hela rummet. På så vis har vi ett skarvfritt betongkar som golv. Jag vet inte om det kommer att hjälpa uttorkningen speciellt men vi gjuter även in golvvärmeslingor i detta. Vill man kan man använda vattenglas (kalciumsilikat tror jag) att pensla på. Detta gör betongplatta tätare. Jag har inte bestämt om vi ska använda det än då det ju även stänger in fukt i betongen.

detalj nederhörn

detalj nederhörn

Väggarna har vi på två sidor murat upp med lecablock och den tredje väggen vätter mot massugnen som är uppmurad med tegel. Den möjliga problemväggen är väl ytterväggen som ju är halmbalsisolerad. alla väggar kommer att lerklinas så vi har väl totalt ca 1,7-2 ton fuktbuffrande lera på väggarna. Närmast duschen kommer vi putsa med tadelakt av hygienskäl. En marockansk ”kalkputs” som funkar som kakel fast är difussionsöppen så att väggarna kan andas in och ut fukten. De lerklinande lecaväggarna kommer såklart vara lerklinade på andra sidan också så att fukt inte stannar i väggen.

I taket har vi träullit som ska ta hand om de värsta fukttopparna. träullit kanske inte är världens vackraste material även om en del älskar det. Jag har inte riktigt bestämt mig. Vi ska måla det i en fin färg. blir det inte bra kanske vi lerputsar det i framtiden.

image

Sen är det ju inte så tokigt att ha ventilation. bra att ha nära duschen.

På andra våningen är det kanske lite besvärligare. Där har vi ju ett träbjälklag. Vi kommer iaf låta gjuta ett duschkar av terrazzo nedsänkt i bjälklaget. Vi lägger en EPDM-gummiduk under när vi gjuter så att inte terrazzon har direktkontakt med träbjälklaget. Denna bygger vi sedan in med glasväggar av färgat glas som blir inbyggda i rummetsväggar. På så sätt blir det som en inbyggd duschkabin. De glasväggar som är en del av väggen lerklinas sen på baksidan för att kunna ta hand om ev. fukt som smiter genom. Utanför duschkabinen blir det lergolv och lera väggar och träullit i taket i höjden. Amen!

IMG_0834

terrazzokaret

PS Inom kort börjar vi gjuta terrazzon håll utkik på instagram DS o